Du blir dina tankar och dina tankar skapar din verklighet.- om hjärnans plasticitet och möjlighet till förändring.

Känns det hopplöst? Inget blir som du vill? Varför ska allt alltid hända dig och när det händer varför händer allt alltid på samma gång? 

Ja vem har inte ställt sig dem frågorna?! Under den senaste tiden har jag fördjupat mig lite i temat hjärnhälsa. Dels för att jag alltid har haft ett intresse av vår neurologiska och psykologiska hälsa, men dels också för att förklara för er på ett mer påtagligt sätt varför du blir dina tankar och hur det är möjligt att dina tankar skapar din verklighet. För så är det, bokstavligt talat. 

Hur då? 

Vi vet idag att hjärnan är plastiskt, vilket innebär att den är formbar. Den formas beroende på hur den blir utmanad. Egentligen kanske man snarare ska säga att den anpassas efter hur den blir utmanad. Detta betyder att vi kan lära oss nya saker, förstå sammanhang, utforma komplicerade tankeprocesser, men det betyder också att negativa tankar och vanor kan anpassa hjärnan till att utvecklas åt ett negativt håll. Ovanor, beteendemönster kan då bli svårare att bryta. Varför? Jo för att de nervbanor du föder utvecklas. Det är den ”vägen” som neuronerna färdas. Du skapar dina kopplingar och dina nervbanor genom din livsstil och dina tankar. Dina tankar skapar dina banor! Negativitet får en kedjereaktion, och vips så blir livet pest och pina, ja för det blir så du uppfattar det och tänker kring det.

För visst går man hellre på en upptrampad stig än börjar traska fram genom något som inte ens kan liknas vid en stig? Inte konstigt att allt händer på samma gång…

Nya nervbanor kan bildas och du kan påverka ”kommunikationen”  mellan dina hjärnceller genom att utmana dig själv i att se på saker från olika perspektiv. Fastna inte i offerkoftan, i oron, negativiteten. Det kommer bara att föra med sig mer av samma. Varje gång du kommer på dig själv med att tänka negativt, ersätt den tanken med en positiv sådan. Hjälp hjärnan att skapa nya banor, nya kopplingar. 

Faktum är att det ovan skrivna är spännande information och bra att tänka på och så vidare. Men det är inte särskilt omkullkastande när du står där mitt i livet med alla bekymmer som livet för med sig. Jag vet, jag vet, jag vet. Vi är människor och vi vill gärna gå den enkla vägen. Ofta har vi ett ”behov” av trygghet, kärlek, närhet, förståelse eller annat som lurar bakom hörnet av självömkan eller känslan av orättvisa. Trots allt detta finns det ändå ett sätt att ta sig förbi och igenom sig själv. För visst är det så, att den som står i vägen för oss, oftast är vi själva… 

Genom reflektion kan du uppnå insikt och genom insikt förstår du inte bara intellektuellt utan också känslomässigt! Din kropp följer med ditt psyke och din själ! Genom reflektion håller du isär känslor, tankar, förlåtelser, upplevelser ect. Reflektion är ett fantastiskt redskap för att förändra ett beteende. Reflektion skapar nya förutsättningar och hjälper hjärnan att formas! 

Hos mig kan du få hjälp till reflektion. Jag utmanar dig till att tänka nytt. Jag ger dig redskap för hur du kan utmana dig själv. Jag arbetar alltid med dig på cell nivå för att din förändring ska vara bestående och grundlig. Finns det något i livet du vill förändra? Välkommen att kontakt mig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *