Hur vill du ta emot livet?

”Lycka är inte någonting färdiglagt. Den kommer från dina egna handlingar.” Dali Lama.

Du kan faktiskt välja, hur du vill ta emot livet. Dem som följer mig på instagram vet att jag ofta skriver om vikten av medvetenhet och om hur en förhöjd medvetenhet hjälper oss skapa det liv som vi verkligen vill leva. Det tar fram vår potential och ökar vår livskvalité.

Det finns många olika tekniker, verktyg och övningar som kan hjälpa oss vandra mot ett mer medvetet liv. Ett viktigt steg i att höja sin medvetenhet är att börja fatta medvetna beslut. Vi fattar en mängd olika beslut varje dag. Allt ifrån vad vi ska äta och dricka till hur vi ska leva, arbeta och utvecklas. Dem flesta av dessa beslut är dock instinktivt, emotionellt eller vanemässigt betingade. Av vana, erfarenhet eller på grund av inlärning gör vi som vi alltid har gjort, utan att reflektera över det faktiska görandet. Våra beslut är mer automatiserade än vad vi förstår. Endast 5 % av alla beslut vi fattar är medvetna. På vilket sätt kan då ett aktivt och mer medvetet beslut leda till ett liv präglat av en förhöjd medvetenhet? När du tar ett medvetet beslut överväger du konsekvenserna. Du gör ett aktivt val efter en stunds reflektion. När du fattar beslutet finner du dig i ett ansvar också. Ansvaret som ett beslut för med sig, kan verka betungande vid första anblicken, men egentligen ligger det en uns av befrielse i ansvaret. Hur sjutton då? Jo, för att ansvaret är som en ”nutids magnet”. Det drar tillbaka dig varje gång du vill börja vandra på ältandets stig. I ansvaret finns ett utrymme för acceptans. Du har ju fattat ett beslut, ansvaret ropar tillbaka dig till nuet och kickar dig framåt. Detta skapar en fantastisk förutsättning för dig att börja forma, skulptera just det liv du vill ha. Även om det inte blev som du tänkt dig kan du i detta läge välja att se på ditt liv, din situation ur ett ansvarstagande perspektiv. Hur du väljer att se (återigen ett medvetet beslut) kommer att lägga grunden för din upplevelse, förståelse och förmåga att lära av ditt beslut. Du kan på så sätt skapa din egen lycka. Det finns lika många perspektiv som det finns ögon. Vänta inte på livet, ta emot livet, skapa livet, unna dig livet och lev livet. Du är din egen mästare och ingen slav för livets omständigheter. Det finns alltid något att göra, om så ”bara” genom att aktivt välja och besluta. Att välja och besluta är också att skapa. 

”Lycka bestäms mer av ens sinnestillstånd än av externa händelser.” – Dali Lama

Vill du leva ett lyckligare liv? behöver du mer redskap, kanske låna ett par ögon för att se på din situation ur ytterligare ett perspektiv? Tveka inte med att höra av dig. Jag hjälper dig gärna. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *